Selamat Datang!





Projek Kandang ini dimulakan sejak bulan Ogos 2008. Bermula dengan 25 ekor kambing baka boer, dan sekarang jumlahnya sudah menjadi 93 ekor. Ini termasuklah baka jamnapari, feral dan katjang cross untuk tujuan akikah, korban dan lain-lain. Projek ini diusahakan secara solo, dengan bantuan ahli keluarga terdekat. Moga-moga berjaya hendaknya. Jika berminat untuk sama-sama belajar pasal kambing, nak beli kambing, nak kenal ngan tuan blog atau saja2 nk abiskan masa bersembang rajin2 kan lah tgn tu mendail 013-3676780 - Rizal hehehehehehe.................












Saturday, January 19, 2013

Salam Kwn2...

Salam all,

Ada ke x org tgk blog aku ni?.... tuannya pun dah jrg update psl kandang akibat terlalu sibuk dgn duniawi hihihi.........kj opis x sudah2, study x abis2, baru selesai VIVA last tuesday alhamdulillah....harap2 bln 4-5 ni dpt segulung master....tp bukan bidang kambing hihihi........ ni curi masa skit nk update psl kambing.

Perkembangan di kandang tiada yg menarik sgt cuma bilangan kambing semakin kurang disebabkan tuannya sibuk sgt kononnya...byk yg dijual tapi x tambah2 stoknya...ada gak yg tua dan disembelih dan ada juga yg mati. Lumrah berniaga cam tula.

Buat masa sekarang ada lebih kurang 45 ekor kambing pelbagai size dan umur...kebanyakkannya ibu2 yg tgh sarat mengandung...insyaAllah bulan 4-5 ni beranakla...moga2 boleh capai 70-80 ekor blk...doakan ya...InsyaAllah.

Dalam seminggu dua ni, makin byk blog2 penternak muda dlm dunia penternakan, ada yg dah mula dan ada yg br nak riki2...alhamdulillah...buat kata Prof. Alwi....blajar dulu puas2 psl kambing br bela...takut terduduk x bangun2 hihihi....memang saya suspect (respect) bro Alwi ni walaupun dia claim ada penyakit ske bersendiri (btul ke aku ckp ni?) tp dia lebih detail banding org kebanyakkan. Kalu nk citer psl Alwi ni mmg x abis hihihihi...........

InsyaAllah kwn2 doakan sy kembali menumpukan usaha perkambingan (btul ke ejaan ni?) ni dengan niat membantu sesama Islam dan buat bekalan dunia n akhirat.

InsyaAllah....

7 comments:

  1. As-salam Bro Rizal..

    mmg stahun skali ni update blog..tp xpe msih dgn status penternak.bekerja,belajar dan mnternak skaligus..perghh..ini 3+1 ni.smuga brjyala dgn VIVA tu nnti.goreng kasi hngit dkat panel penilai tu.haha..iye skrg era kbangkitan pentrnak kmbg gnerasi muda,kira Alwi la otai(xrasmi) gnerasi baru ni..Alhamdulillah smakin ramai yg brminat dan mnternak smakin meriah dan brjyalah industri ini..:-)

    ReplyDelete
  2. Salam rizal. Kenapa aku rasa macam lama sangat ko amik master ni ? Ko belajar masa weekend je kan?

    Memang pening nak bahagi masa. Kerja, keluarga, kambing, belajar, mak aihhh.. takpe, tak lama lagi dah boleh fokus lebih kat kambing.

    ReplyDelete
  3. salam bro rizal.

    saya riki, mulakan, lepas tu riki, kemudian biakkan, riki lagi, cari keuntungan. Insya Allah.

    semakin berkobar-kobar bila dah jumpa otai-otai macam prof Alwi. hehehe.

    jemput singgah, Projek Kambing Muda

    ReplyDelete
  4. Salam sumer,

    Tula nasib org yg buat 3-4 keje dlm satu masa, buat master x grad2..alhamdulillah tadi baru je dpt confirmation aku dah berjaya grad utk master aku dlm bidang property....agaknya berkesan gak gorengan aku masa VIVA last week hihihi....

    Buat kawan2, teruskan usaha...insyaAllah..yg penting resistance dan tawakal.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah..akhirnya dpt jgk master...heheh..

      Delete
  5. Hye Beb Ain,

    Lama x dgr citer...do ctc me ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..lm xdgr citer en.rizal..dh berjaya mendapat segulung master..jeles r cm nih..heheh..

      Delete