Selamat Datang!





Projek Kandang ini dimulakan sejak bulan Ogos 2008. Bermula dengan 25 ekor kambing baka boer, dan sekarang jumlahnya sudah menjadi 93 ekor. Ini termasuklah baka jamnapari, feral dan katjang cross untuk tujuan akikah, korban dan lain-lain. Projek ini diusahakan secara solo, dengan bantuan ahli keluarga terdekat. Moga-moga berjaya hendaknya. Jika berminat untuk sama-sama belajar pasal kambing, nak beli kambing, nak kenal ngan tuan blog atau saja2 nk abiskan masa bersembang rajin2 kan lah tgn tu mendail 013-3676780 - Rizal hehehehehehe.................












Wednesday, July 14, 2010

Monday, July 12, 2010

World Cup Fever .....is Over.........hehehehe

Salam all again,

Demam bola dah abis........demam kambing x kebah2 hehehehehe.......saja la nk sembang bukan ada kena mengena pasal bola pun cuma nk cerita skit pasal aktiviti kandang minggu lepas.

Pagi Sabtu lepas on the way balik kampung dari Shah Alam, tringat nk beli anak angsa untuk diletakkan di kandang sebab ramai yg cari angsa skarang ni tp malangnya pusing2 pekan Sabak Bernam dan Sg. Besar x jumpa plak.....agaknya mmg susah nk cari hehehehehe........

Takpa lah.......trus shoot g Teluk Intan bli pallet soya 10 beg untuk kambing then g Langkap cari kayu 2 nd hand utk but extension kandang....lebur lg duit apa nak buat hehehhehe.............

Settle sumer trus shoot ke kandang x sabar nk tgk latest baby katjang cross yg baru lahir last week.....memang comel kambing ni........nak bg nama apa ek?? mmm terpikir pasal world cup nk namakan sempena world cup ........Netherlands? Spain? Sneider? Klose? adus mmg x reti la.......

Selain kambing yg br lahir, ada gak 2 ekor kambing feral yg br dibeli last week, saiz sederhana jer sekor putih sekor belang hitam putih kelabu........harap2 kambing ni ada yg bli sempena nk puasa ni...insyaAllah.

Masuk ari ahad, pagi2 lg dh ada di kandang cuci2 apa yang patut, tgk kambing2 yang tgh pregnant, besar2 betul perut dorang.....harap2 dapat kembar2 biler lahir nanti..doakan ya.

Ari ahad pun sibuk bertukang membukak rumah lama yang di beli yang lokasinya hanya sebelah kandang je tapi kerja membongkar rumah ni memang memenatkan...tapi tetap berbaloi dgn harga yang ditawarkan jauh lebih murah kalau dibandingkan dengan kedai kayu 2nd hand. Kerja2 membukak tiang2 utama perlu dilakukan kurang2 3 orang bagi memastikan tiang2 tidak jatuh mengenai rumah sebelah dan alhamdulillah semua tiang selamat diturunkan dan dipindahkan dengan selamat.......puiiissss......... lega........

Sebelah petang plak...sibuk mengupgred kandang utk dibahagi2 kan kepada kotak2 kecil dengan tujuan supaya kambing2 tidak bergaduh sesama sendiri memandangkan pengalaman lalu biler ada yang gaduh berlaku keguguran yang tentunya merugikan.......kerja2 membuat kotak selesai pukul 5.30 petang dengan 6 kotak dapat disiapkan. InsyaAllah, tukang kayu akan siapkan lagi 9 kotak ari ini dan esok. Lepas ni, kambing2 akan hidup aman di dalam kotak masing2 sehingga anak2 kambing dilahirkan.

Sekian buat waktu ini.......wassalam.